Τα νέα μας

Ότι πρέπει να γνωρίζεις για τον καφέ



1. Σχεδόν το 70% του καφέ που πίνουμε σήμερα προέρχεται από παρακλάδια της ποικιλία Arabica (Coffea arabica). Πρόκειται για το είδος του καφέ, που αποθηκεύει τις περισσότερες γενετικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να ανασχεδιάσουν εμπορικές ποικιλίες.
2. Η ποικιλία «Coffea charrieriana», που υπάρχει στο Καμερούν είναι η μόνη γνωστή ποικιλία φυσικού ντεκαφεϊνέ καφέ.
3. Αν νομίζετε, ότι ο καφές προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή, κάνετε λάθος. Το 2009, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν, ότι η προσθήκη του καφέ σε μία ποσότητα σάλιου, ανέστειλε την ανάπτυξη ενός βακτηρίου που προκαλεί δυσοσμία του στόματος.
4. Σε όλον τον κόσμο, 65 χώρες καλλιεργούν καφέ. Όλες βρίσκονται κατά μήκος του ισημερινού, σε τροπικό κλίμα.
5. Το 1675 ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος ο Β’, εξέδωσε μια διακήρυξη που απαγόρευε τα…καφενεία. Ο λόγος ήταν, ότι θεωρούσε πως ήταν τα μέρη, όπου οι άνθρωποι συναντιόνταν για να συνωμοτήσουν εναντίον του.
6. Η 1η Οκτώβρη είναι η επίσημη «Ημέρα καφέ» στην Ιαπωνία.
7. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 800 διαφορετικές αρωματικές ενώσεις στον καφέ.
8. Ο καφές είναι το δεύτερο πιο βασικό προϊόν εμπορίου στον κόσμο. Την κορυφή κατέχει φυσικά το πετρέλαιο.
9. Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία. Μάλιστα, κάποια εποχή είχαν τόσο μεγάλη παραγωγή που έψαχναν εναλλακτικές χρήσεις του. Έτσι, ο καφές χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή …πλαστικών.
10. Το 1906, ένας Βέλγος, που ονομαζόταν George Washington ανακάλυψε τον στιγμιαίο καφέ.
11. Ο μαύρος καφές χωρίς ζάχαρη δεν περιέχει θερμίδες.
12. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εργάζονται στη βιομηχανία του καφέ.
13. Υπάρχουν δύο βασικά είδη του φυτού του καφέ: Arabica και Robusta.
14. Υποθετικά, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, που έχει σιγοβράσει για 20 λεπτά, ο οργανισμός ...πλουτίζει με 300 φυτοχημικά στοιχεία, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και παραμένουν στο σώμα για διάστημα, μέχρι και ενός μήνα.
15. Οι κόκκοι του καφέ είναι στην πραγματικά… μούρα. Κάθε μούρο περιέχει δύο κόκκους (κουκούτσια) καφέ.
16. Η προετοιμασία του τούρκικου καφέ ονομάζεται «Kahveci».
17. Η ποικιλία «Νικαράγουα Margogpipe» έχει τούς μεγαλύτερους κόκκους καφέ.
18. Για ένα φλιτζάνι espresso χρειάζονται περίπου 40 κόκκοι καφέ.
19. Ένα δέντρο καφέ παράγει λιγότερο από μισό κιλό καφέ κάθε χρόνο και ζει περίπου 60 με 70 χρόνια.
20. Η καφεΐνη, η οποία βρίσκεται στον καφέ, αυξάνει τη δράση ορισμένων αναλγητικών, ειδικά της ασπιρίνης και της παρακεταμόλης.
21. Ο καφές είναι στην κορυφή της κατάταξης των αντιοξειδωτικών προϊόντων. Μάλιστα, κανονικός και ντεκαφεϊνέ έχουν τις ίδιες ακριβώς ποσότητες αντιοξειδωτικών.
22. Ο καφές βοηθά το δέρμα να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, ενώ είναι πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη των ρυτίδων.
23. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης καφέ είναι 82 φλιτζάνια σε 7 ώρες.
24. Μπορεί ως Έλληνες να θεωρούμε, ότι πίνουμε πάρα πολλούς καφέδες, αλλά πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη έρχεται (όλως παραδόξως) η Φινλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 16.
25. Ο πρώτος άνθρωπος που πρόσθεσε ζάχαρη στον καφέ, πιστεύεται πως ήταν ο Λουδοβίκος 14ος, περίπου το 1715.
26. «Kopi Luwak» ονομάζεται η πιο ακριβή ποικιλία καφέ στον κόσμο. Προέρχεται από την Ινδονησία και παρασκευάζεται από κόκκους καφέ, τους οποίους προηγουμένως έχει φάει ένα είδος αιλουροειδούς που ζει στην περιοχή, το palm civet.

Πρωταθλητές στον καφέ



Και όμως ενώ έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι συνέχεια με ένα καλαμάκι στα χείλη ή ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι τα στοιχεί δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε καν στην δεκάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το 2017 η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στην χώρα μας ανέρχεται σε 4,52 κιλά, ποσότητα που μας κατατάσσει στην 16η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και την Βόρειας Αμερικής. Πρωταθλητές είναι βορειοευρωπαίοι με τους Φινλανδούς, Ολλανδούς και Σουηδούς να πίνουν υπερδιπλάσιες ποσότητες σε σχέση με τους Έλληνες. Όλα δείχνουν ότι η φορολόγηση η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017 θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση την κατανάλωσης στην χώρα μας.

Η άνθιση του Speciality Coffe



Ο όρος speciality coffee προσδιορίζει τον καφέ εκλεκτής ποιότητας από αυστηρά επιλεγμένους κόκκους που έχουν μεγαλώσει σε ιδανικές κλιματολογικές και καλλιεργητικές συνθήκες. Χάρη στα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, ο καφές της κατηγορίας speciality έχει κερδίσει την προτίμηση της πιο απαιτητικής μερίδας των καταναλωτών.

Ιστορία



Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο και παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές. Η δημοφιλία του μπορεί να αποδοθεί στο αναζωογονητικό αίσθημα που προκαλεί και το οποίο οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι ένα από συστατικά του. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε μέρα καταναλώνονται πάνω 500 εκατομμύρια φλυτζάνια καφέ. Παράγεται από τους καρπούς του καφεόδεντρου (Καφέα η επιστημονική του ονομασία), κατόπιν ειδικής επεξεργασίας. Σύμφωνα με μία παράδοση, το καφεόδεντρο ανακαλύφθηκε γύρω στα 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία.

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ;



Από μια ενδελεχή αναζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία ο καφές φαίνεται:
• Να καθυστερεί την εμφάνιση το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο.
• Ότι έχει προστατευτική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
• Να συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση).
• Να επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.
• Ότι η διεγερτική του δράση βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος.
• Να βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας.
• Να έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο.
• Να μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson.

Arabica και Robusta



Οι τύποι καφέ που υπάρχουν είναι δυο: ο τύπος καφέ Arabica και ο τύπος καφέ Robusta.
Οι ποικιλίες καφέ Arabica φημίζονται για την ανώτερη ποιότητα τους και το έντονο άρωμα τους. Ο καρπός μιας ποικιλίας Arabica είναι αρκετά μεγάλος, επιμηκυμένος και σχετικά επίπεδος. Οι πιο εκλεπτυσμένες ποικιλίες Arabica προέρχονται από την Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Οι ποικιλίες καφέ Robusta είναι λιγότερο αρωματικές αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή και είναι παραγωγικότερες. Ο καρπός Robusta είναι στρογγυλός, συμπαγής και κοντύτερος από τον καρπό Arabica. Τις ποικιλίες καφέ Robusta τις συναντά κανείς στην Αφρική καθώς επίσης και στην Ινδία.
Τύποι καφέ Arabica
Υπάρχουν διάφοροι τύποι Arabica: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Mundo Novo, Maragogype, Pacamara, Pacas, Catimor και Geisha